Este deja obositor să vorbim despre modul în care toți am fost și suntem afectați de Covid-19. Cu siguranță ne-a afectat personal, familial și profesional… ce mai trebuie spus și nu s-a spus deja?
Nu știm cât va mai dura sau dacă va veni un val 2… sau 3? Unii spun că ar trebui să ne obișnuim cu altfel de situații și să ne pregătim pentru ele din timp. Anumite lucruri vor reveni la normal. Dar sunt mulți care spun că “normalul” va fi diferit de ce a fost înainte. Cum? Probabil nu sunt mulți care știu.
Dar, dacă ne uităm la câteva aspecte pozitive care poate nu se văd încă?… S-ar putea să pună un zâmbet mare pe fața noastră chiar acum!
- Pentru cei care conducem business-uri. Sunt deja 3 săptămâni sau mai mult de când toată activitatea noastră s-a mutat în sufragerie. Bine, i-a luat ceva creierului nostru să înțeleagă că nu este sâmbătă și s-a adaptat, săracuțul. Dar… am putut să continuăm să rezolvăm sarcini! Am putut să comunicăm unii cu alții, am stabilit obiective! Am luptat să menținem clienți sau să contractăm unii noi, și asta doar din sufragerie! Am putea să ajungem în punctul în care să realizăm că nu mai e nevoie să plătim o chirie așa de mare pentru biroul din centru, nici utilități, nici pentru cafea sau fructe proaspete sau… lista poate continua. Cheltuielile cu angajații pot scădea semnificativ, deci productivitatea crește!
- Mentalitatea Angajatorilor se schimbă… dar și a Angajaților. Angajatorii se gândesc la reducerea cheltuielilor dar și la modalități eficiente de “control”. Nu neapărat în sens rău. Înainte puteam să pun ușor o întrebare în timp ce mergeam spre cafetieră sau să arunc un ochi pe câte un monitor. Acum nu mai pot “controla” dacă angajații mei își fac treaba. Dar pot controla dacă “produsul” parțial sau final este livrat la timp. Cu alte cuvinte, mut focalizarea de pe responsabilitate și sarcini pe rezultat. Și atunci nu mai am nevoie de control. Stabilesc rezultatul, stabilim împreună termenul de livrare sau etape intermediare și la final am livrabilul. E treaba angajatului dacă îl face în pijama, din pat sau în toiul nopții. Și atunci… angajații mei pot deveni colaboratorii mei. S-ar putea să fie mai eficient, în cele din urmă, mai rapid și mai predictibil decât în modul anterior. Visul meu de a avea angajați responsabili, dedicați și pe care să nu mai trebuiască să-i împing de la spate să se fi împlinit!
- Așa cum spuneam… și angajații se schimbă. Încep să descopere că “femeia cu care locuiesc” este chiar drăguță și amabilă, iar mâncarea gătită de ea este mai gustoasă decât cea de la birou… Sau acum ai o explicație despre cum dispar vasele murdare din chiuvetă sau cum ciorapii aruncați pe jos apar “miraculos” în sertar, curați și frumos împachetați. Apoi, dispare sentimentul de vinovăție că “petrec așa de mult timp la birou încât nu mai am timp deloc cu familia.” Angajatul începe să-și descopere copiii crescând… Cu avantajele și dezavantajele care vin la pachet. După aceste luni, unii angajați nu vor dori să se întoarcă la birou. Unii vor vedea că sunt mult mai eficienți de acasă. Angajații vor dori să aibă controlul pe cât timp lucrează, în ce atmosferă și cu cine lucrează. Și unii vor dori să devină… colaboratori. Își dau seama că pot face treaba așa de bine că își mai pot lua și un alt “angajator” pentru care să lucreze. Unii vor descoperi că se simt mai bine chiar din poziția de “intraprenori” sau chiar antreprenori. Și totul datorită unei amărăte de pandemii Covid-19 care ne-a cam dat viețile peste cap!
- Recrutare bazată pe competențe și caracter. În general fișa postului dicta cerințele, așteptările și responsabilitățile de la un angajat. La care se adăuga subiectivismul personalului HR, pile, relații, recomandări. Acum fișa postului s-ar putea să fie mult schimbată. Munca la distanță presupune un sens de responsabilitate și inițiativă poate chiar mai mare decât înainte. Sarcinile se tranformă în KPIs sau rezultate intermediare și finale. Asta prespune asumare, stabilire obiective intermediare, respectare termene limită, disciplină personală etc. Vom fi plătiți pe rezultate, nu pe ore petrecute la birou. Iar asta inseamnă să selectezi angajați mult mai buni decât o făceai înainte. Sau ca angajat, să trebuiască să mă dezvolt astfel încât să nu fie nevoie să mă împingă cineva constant de la spate. Vești bune, angajatori – veți avea angajați mai performanți! Mai bine zis, mai mulți colaboratori, servicii externalizate, și mai puțini angajați. Vești bune, angajați – vor ieși în evidență competitivitatea, caracterul, performanțele, eficiența și capacitatea de adaptare; nu vârsta, nu atractivitatea personală – foarte subiectivă, de altfel – și nici relațiile sau pilele. Acum vor ieși în evidență cei care produc rezultate cu adevărat.
Cu ceva timp înainte, aproape toți lucrau de acasă: țărani, manufacturieri, micii meseriași. Trăiau din ceea ce produceau. În ritmul lor propriu, și având familia aproape. Industrializarea a creat spațiile largi de producție, așa că munca s-a mutat în spații special amenajate. Această pandemie s-ar putea să ne ajute să redescoperim resurse noi și mentalitatea necesară ca munca să fie făcută din nou de acasă… Cel puțin pentru o mare parte dintre noi. În ritmul hotărât de noi, aproape de familie, în mediul ales de noi. Deci, în ciuda multor lucruri triste care se întâmplă, pot fi și niște avantaje care se întrevăd.