Aţi remarcat vreodată articole pe Facebook sau bloguri cu titluri de genul: “De ce înşală femeile“? Sau “De ce au bărbaţii amante“? Sau “Nu suferi după cel care nu te-a meritat,” şi aşa mai departe. Este o întrebare dureroasă, mai ales dacă tu eşti cel care ai fost dezamăgit, sau ai dezamăgit şi te mustră conştiinţa. Problema există, iar eu am câteva răspunsuri la întrebarea de ce. Vă las pe voi să decideţi dacă opinia mea este validă sau nu.
De ce nu ţin relaţiile?
- Pentru că intrăm cu aşteptări diferite în relaţie. Aşa cum specificam într-un alt articol, relaţiile pot fi încadrate în trei categorii: Romantice, Serioase, de Conveninenţă. Mulţi intră în relaţii din motive diferite unul față de celălalt, dar fără să le comunice. De exemplu, îmi doresc o relaţie romantică, doresc să ma îndrăgostesc nebuneşte, să umblu de nebun prin ploaie cu ea… Dar ea m-a găsit atrăgător doar pentru o perioadă scurtă de timp, până se întoarce prietenul de la muncă din Italia. Ca şi când te duci la o reprezentanţă auto pregătit cu bani de o maşină nouă şi te întorci acasă cu un tort în forma maşinii dorite. Ce e de făcut? Stabileşte ce fel de relaţie îţi doreşti şi fii sigur că partenerul îşi doreşte ceva similar.
- Aşteptări incorecte – durată eronată. Dacă ar fi să dau un pronostic, relaţiile serioase au şansele să ţină cel mai mult. Cele (doar) romantice ţin atât timp cât ţine şi romantismul, iar cele de convenienţă atât timp cât funcţionează parteneriatul. În momentul în care nu mai am ce să ofer sau celălalt a găsit în altă parte o „ofertă” mai avantajoasă, adio relaţie. Ce e de făcut? Vrei o relaţie de lungă durată, abordează relaţia ta într-un mod matur şi serios. Şi va ţine.
- Privilegii vs responsabilităţi sau cum să mănânci tortul înaintea supei cu găluşte. Recunosc că nu sunt mare fan al
supelor. Şi cu siguranţă aş alege tortul înaintea supei. Sau măcar felul doi. Cam aşa se întâmplă şi în relaţii. Orice relaţie are partea ei de privilegii – tort (plăcere de a fi cu celălalt, experienţe faine, schimb de opinii etc.). Însă, ca o relaţie să fie numită relaţie, are nevoie şi de îndeplinirea unor responsabilităţi – supa (comunicare, încredere, suport, ascultare etc.). Şi atunci când îţi pică una sau unul sub ochi, bineînţeles că vrei privilegiile mai întâi. Şi după ce te-ai săturat de tort, sigur nu mai vrei supă. Ce-i de făcut? Începi cu responsabilităţile într-o relaţie: cunoaşte, ascultă, clădeşte prietenia. Descoperă cine eşti, ce vrei, ce ţi se potriveşte şi dacă celălalt este exact ce vrei. Pune întrebări altor persoane care îl/o cunosc. Păstrează tortul pentru final. Orice relaţie are mult mai mult farmec când ştii că la final te aşteaptă un premiu.
- Phileo – Agape – Eros – Epithumia. V-am dat gata, nu? Sunt cuvinte diferite în limba greacă pentru ceea ce noi numim, simplu, Dragoste. Phileo – este acel tip de dragoste care se creează între prieteni buni. Apare ca urmare a timpului petrecut împreună, experienţelor comune, comunicării, amintirilor. Agape este dragostea necondiţionată. Cea care dăruieşte indiferent dacă primeşte sau nu înapoi. Este o dragoste care are la bază alegerea, voinţa, şi nu celălalt sau circumstanţele. Este cam genul de dragoste care, cu alte cuvinte, ar spune „până când moartea ne va despărţi.” Astfel de dragoste e rară… extrem de rară. Eros, contrar opiniei populare, nu are legătură aşa de strânsă cu sexul. Se referă la acei fluturi în stomac pe care ţi-i dă o relaţie nouă, pasiune romantică, momentele în care abia ce-ai cunoscut-o sau l-ai cunoscut şi simţi că lumea ta s-a întors cu susul în jos. Acest Eros este generat de „mister,” „necunoscut încă.” Iar Epithumia are legătura cu pofta de orice fel, inclusiv pofta sexuală. Ia ghiciţi la care alergăm mai întâi? Apare Eros – misterul, fluturii în stomac, imaginaţie, rochie de mireasă… o invităm la o cafea şi apare Epithumia – pofta, o aducem în dormitor, apare Porneo – dragostea pur carnală (grecii ăştia nu erau deloc proşti), iar apoi apare… un nou sezon din Game of Thrones sau un meci cu băieţii. Şi s-a dus Phileo, Agape, chiar şi Erosul. De ce? Pentru că nu mai e mister. Am cam păpat tortul, nu mai sunt multe de descoperit. Ce-i de făcut? Relaţiile care durează sunt bazate pe prietenii sincere. Şi Eros este „benzina” care te împinge să te întrebi ce flori îi plac, cum îi place cafeaua, care sunt activităţile ei favorite, ce o face să zâmbească sau să întristeze, ce limbaj de dragoste are etc. Eros construieşte şi menţine prietenia – Phileo – şi dezvoltă deprinderi noi, competenţe noi. Începi să te întrebi când ai luat-o razna, remarcând că şi-a schimbat tunsoarea sau culoarea părului. Cum de ai ajuns să ştii ce are nevoie înainte să îți spună, sau să-i spui un compliment de îndată ce o vezi? Încet-încet apare Agape, care se gândeşte mai întâi la celălalt şi apoi la sine. Acea dragoste care se dedică, care are curaj să spună “voi avea grijă de tine şi de copiii noştri, te voi proteja…” Şi nu doar o spune, a dovedit-o în timp. Asta face Eros. Alimentează Phileo şi sădeşte seminţe durabile pentru Agape. Şi, după ce toate acestea s-au dezvoltat, e loc din plin de pofte – Epithumia şi Porneo. Este o relaţie sigură, durabilă, clădită pe caracter şi dedicare… Iar aici îmi stă pe limbă o replică dură pentru cei care încă au impresia că mărimea penisului contează cel mai mult… dar mă abţin.
Concluzia? Relaţiile nu durează atât timp cât alegem ce-i uşor şi egoist. Şi atât timp cât cedăm uşor tentațiilor. Ştiţi voi mottoul din sălile de fitness: „No Pain No Gain!” Într-un articol viitor o să abordăm şi relaţiile din perspectiva celor care sunt deja căsătoriţi sau într-o relaţie pe termen lung. Pe curând!