În urmă cu ceva timp pregăteam un training pe tema relaţiilor. Întodeauna am fost pasionat de acest subiect…. aş spune din vremea adolescenţei. Relaţia alor mei nu a fost totdeauna cea mai bună. Şi, probabil ca fiecare adolescent, mi-am dorit şi visat ca relaţia cu “aleasa inimii mele” să fie altfel. Aşa că m-am apucat să observ, să întreb şi să citesc. Şi de atunci, tot studiez relaţiile – şi pe a mea odată cu celelalte.
Întorcându-mă la training, am găsit un studiu care spunea (la vremea aceea) că durata medie a unei relaţii era de…. 3 luni. Deci, dacă ai relaţii care nu durează mai mult de trei luni… eşti încă în grafic. Dar, este ceea ce îţi doreşti? Probabil unii ar spune da. Alţii ar spune că doresc relaţii care să ţină mai mult…. o viaţă, de exemplu.
Nu sunt expert în relaţii pe termen scurt. Dar, am destul de multe experienţe şi cunoştinţe ca să spun că…. cei care au trăit “dintr-o relaţie într-alta” să nu se mai poată opri doar la o relaţie, atunci când va trebui s-o facă. Decât cu un efort considerabil. Pe bune!
Dar, presupunem că doreşti o relaţie… şi una care să dureze. Asta înseamnă că eşti în cautarea unei relaţii mai serioase, aşa cum scriam într-un articol anterior. Ce-i de făcut?
Am avut deseori discuţii pe această temă, în şedinţele mele de coaching. Şi uneori puteai să auzi: “…. şi unde crezi că voi găsi eu o astfel de persoană?“. Şi nu de puţine ori, această întrebare era pusă aproape cu frustrare şi disperare. Dar totul începe… cu noi, nu cu celălalt.
- Cine eşti? Ce-ţi place? Ce crezi că ţi se potriveşte? Este suficient doar să-ţi placă cineva, ca să dureze “până la adânci bătrâneţi”? Răspunsul meu şi al vostru este evident, nu. Nu oricine se potriveşte cu oricine, oricât de mult ţe-ai simţi atras/ă. Mai întăi trebuie să ştii cine eşti şi ce-ţi place, şi ce nu-ţi place. Care crezi că ar fi 5 lucruri ne negociabile, peste care nu ai putea să treci niciodată într-o relaţie? Lucruri specifice ţie: de exemplu “n-aş putea trece niciodată peste faptul că nu mă consultă în deciziile importante“. În mai toate sesiunile de training pe tema relaţiilor, adresăm acest punct. Într-un articol ulterior am să scriu despre cele mai dese răspunsuri pe care le-am întâlnit. Dacă ştii răspunsul la această întrebare probabil că începi să cunoşti ce ţi se potriveşte.
- Şi dacă am găsit pe cineva care, de la distanţă pare că are acele “cinci” calităţi, ce fac? Etapa 2: Cunoaştere. E nevoie de timp să vă studiaţi, să dezvoltaţi prietenia, să găsiţi răspunsuri. Relaţiile cele mai bune se clădesc pe prietenii sincere. Dar de aici este momentul în care eu mă enervez. Cei mai mulţi, la această etapă se aruncă în pat. Şi probabil poţi să îţi iei rămas bun de la ideea că vrei să “ai o relaţie Serioasă”. Ştiu, mulţi nu aţi fi de acord cu mine. Dar într-o discuţie mai largă v-aş ajuta să înţelegi şi de ce sunt aşa de sigur de asta. Sexul este extrem de important într-o relaţie, dar nu oricând.
- În această perioadă de cunoaştere/prietenie, poţi vedea multe despre partenerul tău. Aici se caută răspunsurile la întrebări ca: ce puncte forte are? Care sunt punctele slabe? Ce şanse sunt ca unele să se schimbe (apropos, nu vreau să spun că cineva trebuie să se schimbe pentru a se potrivi pe anumite relaţii. Dar, anumite obiceiuri oricum ar trebui să se schimbe indifierent de relaţie – de exemplu abuz verbal sau fizic, dependenţe nesănătoase, diverse forme de egoism, etc. Unele, oricat de mult ne-am dori, nu se vor schimba poate niciodata). Pot să trăiesc cu aceste puncte slabe? Mi-ar placea sa ma trezesc in fiecare dimineata langa aceasta persoana? As dori-o ca mamă/tată al copiiilor mei? Mă simt în siguranţă cu această persoană? Acestea sunt intrebari care nu te lasa sa dormi noaptea! Şi e nevoie de timp pentru a găsi răspunsurile corecte.
- Şi dacă poţi să răspunzi cu conştiinţa curată “Da”, probabil poţi să începi să strângi bani de nuntă. Ai găsit un partener potrivit şi poţi începe pregătirile pentru următoarea etapă – a relaţiilor pe termen lung: cunoaşterea diferenţelor, valori într-o relaţie pe termen lung, nevoi şi roluri.
Este nevoie de cunoaştere de sine mai întâi. Şi apoi timp investit în cunoaşterea partenerului aşa cum este el (nu cum s-ar chinui să devină pentru a-mi fi pe plac). Apoi criterii foarte clare pe baza cărora să evaluez, şi abia apoi paşi către pregătirea pentru relaţia pe termen lung.
Credeaţi că e simplu? Aşa credem toţi, că relaţiile vin natural. A trebuit să lucrez ani de zile cu copii crescuţi fără părinţi, sau cu un singur părinte, sau chiar cu părinţii, că să diminuez măcar puţin stricăciunile care provin din relaţiile care “au venit natural”. Relaţiile au reguli, aşa cum există reguli pentru aproape orice în această lume. Dacă le cunosc şi le respect, va fi bine. Dacă nu…. există consecinţe.
Vestea tristă este că toţi provenim din relaţii cu probleme. Vestea bună este că nu trebuie să le perpetuăm.
Succes la căutări… dar mai ales la alegeri.